ÇİĞKÖFTE, MIRRA (KAHVE), KÜNEFE

ÇİĞ KÖFTE

Şanlıurfa yöremize ait Çiğ köfte; bulgur, isot kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, güneydoğu mutfağının dünyaya armağanı olan bir yiyecektir. Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir. Şanlıurfa’da açık ekmek bazı yörelerde de lavaş ekmeği ile tüketilir. Çiğ köfte Şanlıurfa’nın Güneydoğuya İsotsuz çiğ köfte olmayacağına göre, bu eşsiz ziyafetlede gelen davetlilerimize de ikram ediyoruz.

MIRRA (KAHVE)

Şanlıurfa yöremize ait olan Kahvenin acısı 'mırra', yalnızca Güneydoğu yöresine özgü, özellikle de Urfa'ya. Mırra kelimesi Arapça'dan geliyor, acı anlamına gelen 'mur'dan türetilmiş. Mırra, günlük yaşamın önemli bir parçası bu yörede. Sokaklarda adımbaşı semaveriyle dolaşan kahvecilere rastlarsınız. Kahve mütevazıdır, bir köşede sessizce yudumlanır ama mırra farklıdır. Törenler eşliğinde sunulur. Konuk kabulünde, sıra gecelerinde, düğünlerde, eğlencelerde, dini nikâhta, taziye evlerinde, sünnetlerde, bayramlarda. Bir zamanlar zenginlerin konağında özel kahveci tutulur, konuklar öyle ağırlanırmış. Bugün bile özel günlerde kahve yapan 20-30 kahve ustası var. Sıra gecesi eğlencemize katılan misafirlerimize Mırra ikramımızdır.

KÜNEFE

Şanlıurfa yöremize ait olan Şerbetgillerden bir tatlı sayılan künefenin soy ağacına bakıldığında kaçıncı kuşaktan olduğu bilinmese de atasının kadayıf tatlısı olduğu tahmin edilebilmektedir. Ama kökeninin hangi şehire dayandığı konusunda yukarıda bahsettiğim gibi bir belirsizlik hakimdir. Bu sebepten Hatay, Urfa, Mersin gibi illerimiz arasındaki münakaşalara şahit olmaktayız. Ama illa da kökenini söylememiz gerekirse daha çok Arap kültürü temelli şerbetli bir tatlıdır demek daha doğru olur. Sıra gecesi eğlencemize katılan misafirlerimize KÜNEFE ikramımızdır.

 

Resim
Resim
Resim
Resim
alt
alt
alt
alt
X